De refluxziekte (zuurbranden) kan de dagelijkse kwaliteit van leven van een patiënt erg verminden. De meeste mensen met de refluxziekte zullen dus proberen iets aan het zuurbranden te doen. Dat is ook verstandig, vaak zullen de klachten door afvallen naar een gezond gewicht (bij mensen met overgewicht) of door anders leren slapen, op de linkerzij, de klachten al flink verminderen. 

Het verminderen van klachten kan lukkendoor het in acht nemen van bepaalde leefregels, of het behandelen met bepaalde medicijnen. Soms is dat niet voldoende, of kan / wil men niet levenslang zuurremmende medicijnen gebruiken. Dan is het verstandig om na te denken over een  anti-refluxoperatie. Kies daarvoor altijd een ziekenhuis waar veel ervaring is met de behandeling ervan, zoals het Amsterdam UMC. Daar beslist de chirurg en vaak ook de MDL-arts samen met de patiënt wat de beste behandeloptie is. 

 

Bijna iedere patiënt met de refluxziekte kan door het volgen van een goed en individueel passend behandelplan de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.  

De informatie die u hier aangeboden wordt, is algemeen van aard. Wilt u weten welke informatie op u specifiek van toepassing is, raden wij u aan een afspraak te maken met een arts die veelvuldig patiënten met de refluxproblematiek behandelt.