Heel veel mensen hebben maag en/of zuurbrandklachten, ook wel refluxklachten genoemd. Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm of zelfs mond. Dit kan klachten geven zoals een branderig gevoel achter het borstbeen en in de maagstreek, oprispingen van maagzuur, een zure smaak in de mond of het omhoogkomen van eten. Een groot aantal van deze mensen heeft ook tijdens het slapen veel last. 

Het is bekend dat slapen op de linkerzijde het optreden van reflux tijdens de nacht vermindert. Bij het slapen op uw linkerzijde bevindt de maag zich onder de slokdarm, wat resulteert in minder reflux van zure maaginhoud. 

Elektronische slaappositie trainers zijn draagbare hulpmiddelen om patiënten te leren om in een bepaalde houding te slapen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij patiënten die overmatig snurken (de kans op snurken is namelijk groter op je rug dan op je zij). Slaappositie trainers trillen zachtjes op het moment dat u ’s nachts in verkeerde houding ligt, zodat u de juiste houding oprolt. 

Er is een nieuw apparaat ontwikkeld (genaamd LEFT) die patiënten met de refluxziekte kan trainen om op hun linkerzij te slapen. Wij willen graag onderzoeken of daarmee de nachtelijke reflux kan worden verminderd. 

Patiënten die hiervoor in aanmerking komen en bekend zijn in het Amsterdam UMC (locatie AMC) worden gevraagd om mee te doen aan deze trial.

Voor meer informatie over deze studie kunt u contact opnemen met de coördinerend arts-onderzoeker Jeroen Schuitenmaker. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Start studie: november 2019.