Heel veel mensen hebben maag en/of zuurbrandklachten, ook wel refluxklachten genoemd. Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm -soms zelfs tot in de mond. Dit kan klachten geven zoals een branderig gevoel achter het borstbeen en in de maagstreek, oprispingen van maagzuur, een zure smaak in de mond of het omhoogkomen van eten.

Een groot aantal van deze mensen heeft ook tijdens het slapen veel last. 

Het is bekend dat slapen op de linkerzijde het optreden van reflux tijdens de nacht vermindert. Bij het slapen op uw linkerzijde bevindt de maag zich anatomisch gezien onder de slokdarm, wat resulteert in minder reflux van zure maaginhoud. 

Elektronische slaappositie trainers zijn draagbare hulpmiddelen om patiënten te leren om in een bepaalde houding te slapen. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt bij patiënten die overmatig snurken (de kans op snurken is namelijk groter op je rug dan op je zij). Slaappositie trainers trillen zachtjes op het moment dat u ’s nachts in verkeerde houding ligt, zodat u de juiste houding oprolt. 

Er is een nieuw apparaat ontwikkeld (genaamd LEFT) die patiënten met de refluxziekte kan trainen om op hun linkerzij te slapen. Dat hebben wij onderzocht. En slapen op de linkerzij werkt voor veel mensen heel goed om minder last te hebben van het zuur. 

U kunt er hier meer over lezen.