Klachten
De meest bekende klacht van de refluxziekte is zuurbranden. Zuurbranden is een brandend, pijnlijk gevoel achter het borstbeen. Het treedt bij vlagen op. Het hebben van zuurbranden komt vaak voor. Uit bevolkingsonderzoek blijkt dat 25% van de mensen maandelijks klachten van zuurbranden heeft, 12% wekelijks, en 5% zelfs dagelijks. Niet bij iedereen die zuurbranden heeft is de klacht zo ernstig dat men ermee naar een arts gaat. Ook is hoeveelheid zure maaginhoud die zich in de onderste slokdarm bevindt niet altijd voorspellend voor het hebben van klachten. Er zijn mensen met veel reflux die weinig klachten hebben; en mensen met weinig reflux die juist veel klachten hebben.
Een ander veel voorkomende klacht passend bij de refluxziekte is het ervaren van oprispingen van de maaginhoud tot in de mond. Meestal is het opgerispte sap ook zuur van smaak, omdat de maag voortdurend zoutzuur produceert. Oprispingen kunnen verergerd of uitgelokt worden door het voorover bukken, door het verrichten van inspanning of door persen.
Mensen met refluxziekte hebben vaak ook meer last van opboeren.
Is het hebben van de refluxziekte schadelijk voor mij?
Bij een deel van de mensen met de refluxziekte raakt het onderste deel van de slokdarm aan de binnenkant ontstoken. Het slijmvlies (de 'binnenbekleding' van de slokdarm) gaat hierbij plaatselijk kapot, zodat er kleine zweertjes ontstaan. Een ontsteking veroorzaakt door de refluxziekte wordt ook wel 'oesofagitis' genoemd. Een ernstige oesofagitis ontstaat bij 5-10% van de patiënten met de refluxziekte.
In tegenstelling tot wat men zou verwachten is het niet zo dat mensen mét oesofagitis altijd meer klachten hebben dan mensen zónder oesofagitis! Er zijn mensen met een ernstige oesofagitis die nergens last van hebben; en er zijn mensen met een bij gastroscopie gezond uitziende slokdarm -die veel last van zuurbranden ervaren.
Het is zelfs zo dat sommige mensen erg veel klachten hebben, terwijl de hoeveelheid reflux meetbaar binnen de normale grenzen ligt. Bij deze mensen is de slokdarm overgevoelig geraakt voor blootstelling aan maagsap. Soms is het zo, dat men een normale hoeveelheid zuur in de maag als pijnlijk ervaart, dan spreken we over niet-erosieve refluxziekte (als men bij de zuurmeting precies 'klikt' op wanneer er een normale hoeveelheid zuur per 24 uur onder in de slokdarm zit; of over 'functionele dyspepsie' (als men bij de zuurmeting klachten aangeeft wanneer er geen zuur onder in de slokdarm aanwezig is.
De oorzaak van deze overgevoeligheid is nog onbekend. Het is dus heel erg belangrijk om goed te meten wat er precies aan de hand is!