De diagnose refluxziekte kan vaak al worden gesteld op grond van het klachtenpatroon (zuurbranden, oprispen van zure maaginhoud). Als de klachten bovendien goed reageren op het slikken van een zuurbindend middel (bijvoorbeeld Rennie®, Maalox® of Gaviscon®) of een geneesmiddel dat de produktie van maagzuur afremt (bijvoorbeeld Losec®, Nexium®, Prezal®, Pantozol®, Pariet®) geeft dat nog meer zekerheid dat het om refluxziekte gaat.
Bij het merendeel van de patiënten met refluxziekte die naar de huisarts gaat, en bij wie medicijnen helpen, is verder onderzoek daarom niet niet nodig.
Middelen tegen brandend maagzuur werken helaas niet altijd. De klachten die het gevoel van brandend maagzuur geven, kunnen ook andere oorzaken hebben dan zure maaginhoud die omhoogkomt. Uit onderzoek is gebleken dat het gevoel van brandend maagzuur in vijftien procent procent van de gevallen veroorzaakt wordt door boeren of oprispingen; en niet door maagzuur.
Bij een aantal patienten bestaat of ontstaat de behoefte aan meer zekerheid over de juistheid van de (vermoedelijke) diagnose refluxziekte. Bij deze patiënten kunnen aanvullende onderzoeken worden verricht, zoals een endoscopie (ook wel: gastro- duodeno- endoscopie); een slokdarm pH-meting en/of een slokdarm drukmeting (slokdarm-manometrie).