Om vast te stellen hoeveel zure reflux er in de slokdarm aanwezig is kan een onderzoek worden gedaan waarbij gedurende 24 uur de zuurgraad (pH-waarde) in de slokdarm wordt gemeten. Dit heet een 'slokdarm pH-meting', ook wel 'oesophagus pH-metrie of 24-uurs slokdarm pH-impedantie meting genoemd. Dit onderzoek wordt meestal uitgevoerd met een dun slangetje; waarmee de zuurgraad van de slokdarm heel precies kan worden gemeten. Het slangetje wordt via de neus in de slokdarm gebracht. Het slangetje is verbonden met een kastje waarin de gegevens in gedigitaliseerde vorm worden opgeslagen. Het onderzoek wordt poliklinisch uitgevoerd: de patiënt gaat met het kastje naar huis.

 24uurs slokdarm pH meting

Tijdens de 24-uurs meting is het erg belangrijk dat de patiënt alle momenten waarop er klachten (bijvoorbeeld zuurbranden) zijn, aangeeft door op de hiervoor bestemde knop van het registratiekastje te drukken. Na afloop van de meting kan dan goed worden vastgesteld of de klachten ook wérkelijk door de zure reflux veroorzaakt worden.

 Slokdarm pH meting en refluxklachten

Tegenwoordig wordt de 24-uurs pH meting van de slokdarm vaak gecombineerd met het meten van de elektrische weerstand (impedantie) in de slokdarm. Hiermee kan ook de niet-zure reflux worden gemeten. Bovendien worden met deze methode ook de luchtverplaatsingen in de slokdarm gemeten. Dit kan van belang zijn bij mensen die last hebben van hinderlijk boeren.